BİLGİSAYAR DESTEKLİ DİŞ HEKİMLİĞİ (CAD/CAM)

Dijital diş tasarımı ya da dijital ölçü sistemleri olarak da bilinen CAD/CAM dijital ve modern bir diş tedavisi sağlamak adına teknolojinin geliştirmiş olduğu en etkili ve güncel sistemlerden biri olarak kabul edilmektedir. CAD/CAM dental dizayn ve üretim teknolojisi ile hastadan klasik teknikle ölçü alma zorunluluğu kalkmış, bilgisayara entegre kamera sayesinde dişlerden görüntü alınarak protez tasarımı yapılıp tek seansta kusursuz restorasyon sonuçlarına kavuşmak mümkün hale gelmiştir. Doctor Zen olarak ağrısız, hızlı ve problemsiz bir ortodonti tedavisi için hastalarımızın giderek daha fazla ilgi gösterdiği CAD/CAM teknolojisi, implant tedavisinden, protez dişlere kadar diş hekimliğinin pek çok alanında sıklıkla kullanılan bir yöntemlerden biridir.

CAD/CAM Nedir?

Diş tedavilerinde CAD/CAM’in yerini anlamak için öncelikli olarak CAD/CAM teknolojisinin tam olarak ne olduğunu açıklığı kavuşturmak gerekiyor. En temel hali ile CAD/CAM, bir ürünü kavramsal aşamadan somut üretim aşamasına kadar bilgisayar programları yardımı ile taşıyan bir sistem olarak tanımlanabilir. Sistemin CAD ve CAM olmak üzere iki aşaması mevcuttur. CAD, bilgisayar destekli tasarım (Computer Aided Design) anlamına gelirken CAM, bilgisayar destekli imalat (Computer Aided Manufacturing) anlamına gelmektedir. 

Genellikle ürün tasarımlarında bilgisayar yazılımından destek alınması durumunda devreye giren CAD/CAM, yazılım programları aracılığıyla hazırlanan model ve tasarımların, fiziksel olarak işlenerek üretilmesi ile tamamlanmış hale gelir.

Diş Hekimliğinde CAD/CAM’in yerine bakacak olursak, işlemin CAD ayağında dişlerin görüntüsünün alındığını, CAM ayağında ise hazırlanan diş tasarımının üretim aşamasına geçtiğini ifade edebiliriz.


Diş Hekimliğinde CAD/CAM Tekniği Nedir?

CAD/CAM teknolojisinin varlığından önce ağız içinde bir restorasyon yapılırken belirlenen değişimleri gerçekleştirmek için ağızdan ölçü almak, ölçünün içine alçı döküp bir model oluşturmak ve bu model üzerinde mum benzeri maddeler ile bir tasarım yapmak gerekiyordu. Üretim aşamasına gelindiğinde ise mum ve benzeri materyaller ile tasarlanan bu restorasyon, kalıba alınarak tamamen el işçiliği ile nihai şeklini alırdı. CAD/CAM teknolojisinin akabinde ise bu restorasyonun tamamlanma aşamasında ağız içinden 3D tarayıcı yardımıyla düzeltilecek dişin verileri bilgisayara aktarılır ve restorasyonun tasarlanması tamamen bilgisayar tarafından gerçekleştirilir. Bilgisayarda hazırlanan restorasyon tasarımı, gelişmiş tornalama cihazları yardımıyla üretime verilir, böylece modelin son hali de ortaya çıkmış olur.

Diş hekimliğinin hangi aşamalarında CAD/CAM sistemlerinin kullanıldığına bakacak olursak giderek yaygınlaşan bir kullanım ağı haline dönüştüğünü söylememiz gayet mümkündür. Kuron ve köprüler, lamineler, inley ve onley, porselen restorasyonları, protez diş, implant planlama ve implant tedavisi başta olmak üzere CAD/CAM’in pek çok farklı diş hekimliği alanında başvurulan bir yöntem olduğunu söylemek mümkün. CAD/CAM tekniği aynı zamanda diş ve diş etlerinde herhangi bir patoloji tespiti söz konusu olduğunda da kullanılabilen bir yöntem olarak kabul edilebilir.

Cerec sistemi olarak da geçen bu sistemin özünde, üç boyutlu optik ölçü kavramı bulunuyor. Üç boyutlu optik ölçü alabilen ağız içi kameralar, hastanın ağzının içinden 3D imajlar elde edilmesini sağlar. Bu amaca uygun bilgisayar programları aracılığıyla da elde edilen veriler işlenerek bilgisayar yazılımları yardımıyla hassas makinelerde üretime geçer.


Dijital Diş Hekimliği Nedir, Ne İşe Yarar?

CAD/CAM ile doğrudan bağlantılı olan dijital diş hekimliği de yine son dönemlerde sıklıkla başvurulan modern bir diş hekimliği yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital diş hekimliği, dijital tarama, dijital tasarım ve dijital üretim olmak üzere üç farklı aşamadan oluşmaktadır. Dijital tarama esasen dijital ortamda ölçü alımını ifade etmektedir. Hasta, işlem yapılacak dişlerini dijital tarayıcılar yardımı ile 3 boyutlu olarak taratır, böylelikle dişin 3 boyutlu görüntüsü, sanal ortamda yerini bulmuş olur. Dijital tasarım aşamasında ise sanal ortama taşınmış olan 3 boyutlu tarama görüntüleri, üzerinde tasarım yapılacak hale gelmiş olur. Dişin şekli, çerçeveleri ve diş eti ile uyumlandırılması gibi işlemler, bilgisayar ortamında tasarlanarak gerçeğe en yakın hali ile yepyeni bir boyut kazanır. Son olarak dijital diş üretimi sırasında ise dijital üç boyutlu görüntüleme ekranında oluşturulan ve tasarlanan dişler, dijital diş laboratuvarında yer alan üç boyutlu yazıcıların yardımı ile üretilerek bir araya getirilir. Hastanın ağız ve diş yapısı ile birebir uyumlu olan bu model, son kontroller de yapıldıktan sonra hastalarımıza uygulanır.


CAD/CAM Hangi Durumlarda Kullanılır?

Geleneksel yöntemlerdeki prova aşamaları ile vakit kaybetmek istemeyen hızlı çözüm arayanlar için

Protezlerinin yapım süreci ile ilgili estetik kaygılar taşıyanlar için

Bulantı refleksi nedeni ile ölçü aşamasından çekinen kişiler için

Protezlerini kısa sürede taktırmak isteyenler için

Hızlı sonuç almak isteyenler için

Diş kayıpları ve eksiklikleri bulunanlar için kullanılır.


CAD/CAM Tedavisinin Avantajları

CAD/CAM dental diş tedavisi ile dişlerin ölçüsü bilgisayara bağlı bir kamera yardımı ile fotoğraflanarak alındığı ve elde edilen görüntüler ile sanal olarak restorasyon hazırlandığı için güvenilir bir metottur. Bunun dışında:

Sistemin hassasiyeti mikon seviyesindedir ve geleneksel yöntemlerle elde edilebilmesi mümkün değildir.

Kısa sürede restorasyonlar hazırlanabildiğinden zamandan tasarruf sağlanmaktadır.

Tasarım aşamasında her türlü detayın gözlenip kontrol edilebilmesi sayesinde üretim kalitesi de artmaktadır.

CAD/CAM sistemi sayesinde kusursuz bir estetik görünüm elde edilebilir.

Tasarım sırasında ölçü almaya gerek kalmaz.

Öğürme refleksi olanlar ve kısıtlı ağız açıklığı olan hastalar için çok ciddi bir avantaj sağlar

Mükemmel diş restorasyonlarının yapılmasını sağlayan CAD/CAM diş protez uygulamaları ile hızlı çözümler sunulurken estetik olarak da başarılı sonuçlar elde edildiğinden hastalarımızın yaşam kalitesi de arttırılır.

Teşekkür Ederiz!

Formunuz başarı ile gönderildi.
Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.
En kısa sürede size geri döneceğiz.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerez Politikası ve Kullanım Şartları sayfalarımızı incelemek için tıklayın!